Βασικές έννοιες


Περιήγηση στο γλωσσάριο χρησιμοποιώντας αυτό το ευρετήριο

Α | Β | Γ | Δ | Ε | Ζ | Η | Θ | Ι | Κ | Λ | Μ | Ν | Ξ | Ο | Π | Ρ | Σ | Τ | Υ | Φ | Χ | Ψ | Ω | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | ΟΛΑ
Ταξινομημένα προς το παρόν Μικρό/Βαπτιστικό όνομα (αύξουσα) Ταξινόμηση κατά: Επώνυμο | Μικρό/Βαπτιστικό όνομα αλλαγή σε φθίνουσα

F

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

F

Ανάλυση επικινδυνότητας σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Hazard Analysis Critical Control Point, HACCP)

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:21 PM
 

πρόγραμμα που αναγνωρίζει τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο αυτών, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας ενός τροφίμου


Σύνδεσμος καταχώρησης: Ανάλυση επικινδυνότητας σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Hazard Analysis Critical Control Point, HACCP)

F

Ασφάλεια τροφίμων

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:25 PM
 

η κατάσταση του τροφίμου που δεν «βλάπτει» την υγεία του καταναλωτή όταν παρασκευάζεται ή καταναλώνεται με βάση τα προβλεπόμενα


Σύνδεσμος καταχώρησης: Ασφάλεια τροφίμων

F

Κίνδυνος

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:22 PM
 

οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Οι κίνδυνοι διακρίνονται σε βιολογικούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες, παράσιτα, φυσικές τοξίνες κ.ά.), χημικούς (φωσφορικά, νιτρικά, χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, ρυπαντές, κατάλοιπα υλικών συσκευασίας κτλ.) και φυσικούς (γυαλί, μέταλλο, ξύλο, πλαστικά, λάστιχο, πέτρες, έντομα, κόκαλα, νήματα, ύφασμα, γόπες τσιγάρων, χαρτί)


Σύνδεσμος καταχώρησης: Κίνδυνος

F

Κρίσιμο Όριο-ΚΟ

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:23 PM
 

α) το εύρος τιμών κάθε παραμέτρου εκτός του οποίου όταν αυτή βρεθεί να υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κινδύνου

β) η τιμή που διαχωρίζει την αποδοχή από τη μη αποδοχή


Σύνδεσμος καταχώρησης: Κρίσιμο Όριο-ΚΟ

F

Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (Critical Control Point, CCP)

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:24 PM
 

κάθε σημείο, στάδιο ή διαδικασία όπου μπορεί να εφαρμοστεί έλεγχος και να προληφθεί, εξαλειφθεί ή περιοριστεί σε αποδεκτά όρια, η πιθανότητα εμφάνισης ενός κινδύνου για την ασφάλεια του τροφίμου


Σύνδεσμος καταχώρησης: Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (Critical Control Point, CCP)

F

Νομοθεσία τροφίμων

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:25 PM
 

νόμοι, κανονισμοί και διοικητικές διαδικασίες που διέπουν τον τομέα των τροφίμων και την ασφάλεια αυτών σε κάθε στάδιο παραγωγής, μεταποίησης και διανομής


Σύνδεσμος καταχώρησης: Νομοθεσία τροφίμων

F

Πρότυπο ISO 22000

από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - Tuesday, 12 October 2021, 1:26 PM
 

ενιαίο πρότυπο που περιγράφει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως περιγράφονται στον Codex Alimentarius.

Αφορά όλη την διατροφική αλυσίδα, περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση κινδύνου ανά παραγωγικό στάδιο και ενσωματώνει μέτρα ελέγχου για την ποιότητα των τροφίμων σε συνδυασμό με την ασφάλεια


Σύνδεσμος καταχώρησης: Πρότυπο ISO 22000