οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Οι κίνδυνοι διακρίνονται σε βιολογικούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες, παράσιτα, φυσικές τοξίνες κ.ά.), χημικούς (φωσφορικά, νιτρικά, χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, ρυπαντές, κατάλοιπα υλικών συσκευασίας κτλ.) και φυσικούς (γυαλί, μέταλλο, ξύλο, πλαστικά, λάστιχο, πέτρες, έντομα, κόκαλα, νήματα, ύφασμα, γόπες τσιγάρων, χαρτί)
» Βασικές έννοιες