Βασικές έννοιες
Ειδικά | Α | Β | Γ | Δ | Ε | Ζ | Η | Θ | Ι | Κ | Λ | Μ | Ν | Ξ | Ο | Π | Ρ | Σ | Τ | Υ | Φ | Χ | Ψ | Ω | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | ΟΛΑ
Α |
---|
Ασφάλεια τροφίμων | ||
---|---|---|
η κατάσταση του τροφίμου που δεν «βλάπτει» την υγεία του καταναλωτή όταν παρασκευάζεται ή καταναλώνεται με βάση τα προβλεπόμενα | ||
Κ |
---|
Κίνδυνος | ||
---|---|---|
οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Οι κίνδυνοι διακρίνονται σε βιολογικούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες, παράσιτα, φυσικές τοξίνες κ.ά.), χημικούς (φωσφορικά, νιτρικά, χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, ρυπαντές, κατάλοιπα υλικών συσκευασίας κτλ.) και φυσικούς (γυαλί, μέταλλο, ξύλο, πλαστικά, λάστιχο, πέτρες, έντομα, κόκαλα, νήματα, ύφασμα, γόπες τσιγάρων, χαρτί) | ||
Κρίσιμο Όριο-ΚΟ | ||
---|---|---|
α) το εύρος τιμών κάθε παραμέτρου εκτός του οποίου όταν αυτή βρεθεί να υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κινδύνου β) η τιμή που διαχωρίζει την αποδοχή από τη μη αποδοχή | ||
Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (Critical Control Point, CCP) | ||
---|---|---|
κάθε σημείο, στάδιο ή διαδικασία όπου μπορεί να εφαρμοστεί έλεγχος και να προληφθεί, εξαλειφθεί ή περιοριστεί σε αποδεκτά όρια, η πιθανότητα εμφάνισης ενός κινδύνου για την ασφάλεια του τροφίμου | ||
Ν |
---|
Νομοθεσία τροφίμων | ||
---|---|---|
νόμοι, κανονισμοί και διοικητικές διαδικασίες που διέπουν τον τομέα των τροφίμων και την ασφάλεια αυτών σε κάθε στάδιο παραγωγής, μεταποίησης και διανομής | ||
Π |
---|
Πρότυπο ISO 22000 | ||
---|---|---|
ενιαίο πρότυπο που περιγράφει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως περιγράφονται στον Codex Alimentarius. Αφορά όλη την διατροφική αλυσίδα, περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση κινδύνου ανά παραγωγικό στάδιο και ενσωματώνει μέτρα ελέγχου για την ποιότητα των τροφίμων σε συνδυασμό με την ασφάλεια | ||