1.2 Γιατί να γίνει κάποιος επιχειρηματίας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν είμαστε ικανοί να γίνουμε επιχειρηματίες αναλογιζόμενοι τα σημαντικά προσόντα αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο. Οι επιχειρηματίες όμως κάπως ξεκινούν την δράση τους, δεν κληρονομούν το χάρισμα αυτό. 

Πρώτος ο R. Cantillon κατά τον μεσαίωνα όρισε τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα με την έννοια που ξέρουμε σήμερα. Για τον Cantillon επιχειρηματίας είναι κάποιος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας+. Επιπλέον, ότι η προέλευση της επιχειρηματικότητας έγκειται στην έλλειψη της τέλειας πρόβλεψης και ότι  η επιχειρηματική ικανότητα προκύπτει από την ικανότητα των επιχειρηματιών να εντοπίζουν τις ευκαιρίες και να λαμβάνουν αποφάσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.. Επίσης, διαχώρισε την έννοια του επιχειρηματία από αυτή του επενδυτή επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalist), κυρίως λόγω της ραγδαίας εκβιομηχάνισης.

Ο Schumpeter είναι ο πρώτος που παρουσιάζει τον επιχειρηματία ως μια καινοτόμα προσωπικότητα. Υποστηρίζει πως ο επιχειρηματίας, συνήθως αναγκάζεται να καταφύγει στην πίστωση ή τον δανεισμό και επομένως θα πρέπει να πείσει κάποια άτομα να στηρίξουν ή να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ο Marshall [24] αποδίδει στους επιχειρηματίες ένα σημαντικό ρόλο, τους θεωρεί πρωτοπόρους νέων δρόμων. Επικεντρώνεται στο ρόλο του επιχειρηματία να οδηγεί τις αγορές σε ισορροπία μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Η Αυστριακή σχολή [25], [26] επικεντρώνονται στην ικανότητες του επιχειρηματία να αντιληφθεί τις ευκαιρίες δημιουργίας κερδών και να συνδυάσει τους πόρους που διαθέτει για την ικανοποίηση 

Τα μέλη μιας κοινωνίας: άνδρες, γυναίκες, μετανάστες, ηλικιωμένοι, ακόμα και έφηβοι. Κάθε κατηγορία έχει και τα δικά του ιδιαίτερα κίνητρα για να εμπλακεί με την επιχειρηματικότητα. Το σύγχρονο περιβάλλον στην χώρα μας παρουσιάζει ευκαιρίες για τις νέες επιχειρήσεις αφού το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται οικονομικά είναι αυτού του μεγέθους (έτος αναφοράς 2009) [πηγή: https://dx.doi.org/10.1787/888932384306].

1.2

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για να αποφασίσει κανείς να γίνει επιχειρηματίας:

1. να είναι κύριος του εαυτού του: αιτία της επιθυμίας αυτής είναι είτε η από μακρού φιλοδοξία να αποκτήσει κάποιος τη φήμη ενός επιχειρηματία, είτε ο κορεσμός του από την δραστηριοποίηση στις παραδοσιακές μορφές εργασίας.

2. να πραγματοποιεί τα όνειρα του: πολλοί άνθρωποι είναι δημιουργικοί και έχουν την έντονη επιθυμία της υλοποίησης χρήσιμων στην κοινωνία αγαθών τα οποία αντιλαμβάνονται ότι είναι απαραίτητα.

3. να επιτύχει οικονομικούς στόχους: αιτία της επιθυμίας αυτής είναι να αποκτήσει κάποιος την οικονομική ευρωστία ενός επιχειρηματία, πράγμα το οποίο απορρέει από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και που συνήθως δεν χαίρει της ικανοποίησης μέχρι τέλους του εγχειρήματος


ΑΣΚΗΣΗ 1.2 Παρουσιάστε τον τίτλο της ιδέας που θα θέλατε να δημιουργήσετε σαν επιχείρηση. Έτσι, απλά! 


Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 24 Ιούνιος 2021, 5:13 μμ