1.5 Σε τι χρειάζεται ένα επιχειρηματικό πλάνο

[31] Σκοπός του επιχειρηματικού πλάνου είναι να εξιστορήσει την πορεία του εγχειρήματος σας. Θα πρέπει να περιγράφει μια ευκαιρία που αξίζει τον κόπο και στην συνέχεια να εξηγεί τον τρόπο που θα ακολουθηθεί ως εκεί. Όμως μη φαντάζεστε το επιχειρηματικό πλάνο ως μια εκτενή έκθεση ιδεών με στομφώδη παραδείγματα. Η συγγραφή ενός τέτοιου πλάνου απαιτεί χρόνο και σε περιπτώσεις αγορών ταχείας ανάπτυξης αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει. Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί μια σελίδα χαρτί για να περιγράψει κάποιος τι θέλει να κάνει και πολύ εμπειρία για να πείσει για αυτό.

Παρόλο που τα επιχειρηματικά πλάνα χρησιμεύουν ως εργαλείο για την προσέλκυση χρηματοδοτικών πηγών, η κυρίαρχη λειτουργία τους είναι να βοηθήσουν τους επίδοξους επιχειρηματίες να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες του εγχειρήματος τους, κατανοώντας το πολύ καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό προσεγγίζει καλύτερα την ευκαιρία γνωρίζοντας σταδιακά το περιβάλλον εφαρμογής της μέσα από μια σειρά απαντήσεων που δίνει μέσα από την σε βάθος διερεύνηση όπως:

  • Ποια είναι η ανάγκη του πελάτη;

  • Ποιο είναι το όφελος των επενδυτών;

  • Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να το υποστηρίξει;

Τα επιχειρηματικά πλάνα διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον σκοπό τους, ποιος και πότε το χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα όταν παρουσιάζει την ιδέα σου σε ένα υποψήφιο επενδυτή χρειάζεσαι ένα περιληπτικό κείμενο, μια επιτελική σύνοψη.  Καθώς το ενδιαφέρον εντείνεται μπορείς στη συνέχει να παρουσιάσεις μια περισσότερο λεπτομερή έκδοση, το κυρίως επιχειρηματικό πλάνο. Τα κείμενα αυτά δεν έχουν χρησιμότητα μόνο στη φάση αναζήτησης χρηματοδότη, αλλά και στην φάση ανάπτυξης και λειτουργίας της επιχείρησης μιας και αποτελούν μια ολοκληρωμένη έκφανση των ιδεών του εγχειρηματία. Παρόλα αυτά, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια από επενδυτές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις δικές τους συνήθειες ανάγνωσης. Θα πρέπει δηλαδή να είναι περιεκτικά, να αντιστοιχούν δηλαδή σε 25 με 40 σελίδες, και να εμφανίζουν τα κυριότερα σημεία με τρόπο ευανάγνωστο. Είναι μάλιστα γεγονός ότι τα περισσότερα επιχειρηματικά πλάνα που έτυχαν χρηματοδότησης ήταν της τάξης των 25 σελίδων.

Μια άλλη κατηγορία επιχειρηματικού πλάνου είναι το λειτουργικό πλάνο το οποίο χρησιμοποιείται ως οδηγός ανάπτυξης και αρχικής εξέλιξης της επιχείρησης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το κείμενο αυτό το οποίο συχνά ξεπερνά τις 80 σελίδες. Στην πραγματικότητα αποτελεί περισσότερο λεπτομερή μορφή του επιχειρηματικού πλάνου με σκοπό την ακριβή ανάλυση των δεδομένων και καθοδήγηση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν κατά τη φάση ίδρυσης της επιχείρησης.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ουσιαστική προσπάθεια και χρόνο που κινδυνεύει να καταστεί ατελέσφορος αν η αρχική ιδέα δεν ήταν στην πραγματικότητα τόσο καλή. Για το λόγο αυτό, πριν προχωρήσουμε στην ουσιαστική ανάπτυξη των επιχειρηματικών μας σχεδίων δοκιμάζουμε την ιδέα μας παρουσιάζοντας την σε τρίτους ώστε να μάθουμε από την αντίδραση τους. για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ειδικό σε μορφή κείμενο, την εκτεταμένη επιτελική σύνοψη. Το μέγεθος της είναι περίπου 10 σελίδες και αποτελεί το πρόπλασμα για το επιχειρηματικό πλάνο αν αυτό αποδειχθεί στα μάτια των τρίτων ότι αξίζει τον κόπο.