Περιγραφή θέματος

  • Εισαγωγή

    Η σκοπιμότητα του προγράμματος τεκμηριώνεται με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από την οργανωτική δομή του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το έργο-αποστολή του, όπως αυτή έχει αναδιαμορφωθεί και συναρτάται άμεσα με τη διασφάλιση της ευνομίας και ασφάλειας των πολιτών στους χώρους ευθύνης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Εξαιτίας της πληθώρας των νομικών διατάξεων για την προστασία του παράκτιου οικοσυστήματος, και της συνεχούς τροποποίησής τους, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα κατάλληλης επιμόρφωσης του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Μέσα από τον καθορισμό τυποποιημένων και απλουστευμένων διαδικασιών για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αφενός εξασφαλίζεται η ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στους υπαίτιους για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αιγιαλού και παραλίας, αφετέρου εξοικονομούνται πόροι (εργατοώρες, οικονομικοί κλπ.).

     Σκοπός του προγράμματος είναι οι διενεργούμενοι αστυνομικοί έλεγχοι, αναφορικά με την εκτέλεση έργων στον αιγιαλό, στην παραλία και στο θαλάσσιο χώρο, να είναι αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι, οι δε επιβαλλόμενες κυρώσεις να καθίστανται αποτελεσματικές, αναλογικές και κυρίως αποτρεπτικές για διάπραξη παρόμοιων παραβάσεων.

       

  • 1. Βασικές Έννοιες -Καθορισμός οριογραμμών-Βασικές Αρχές-Αρμοδιότητες

    Η υπόψη ενότητα περιλαμβάνει:

    • βασικές έννοιες (αιγιαλός, παραλία, ζώνη λιμένα, λιμένας, κλπ), 
    • πως καθορίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού και ζώνης λιμένα, 
    • το ν. 2971/2001 "Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις" με τις βασικές αρχές του 
    • τους χώρους που ασκούνται οι αρμοδιότητες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές εξαιρέσεις.   

    Ακολουθεί παρουσίαση με θεωρία και στη συνέχεια ερωτήσεις κατανόησης της ενότητας


  • 2. Εκτέλεση παράκτιων έργων - Κυρώσεις για παράνομη εκτέλεση

    Ανάλογα με τον χώρο που εκτελείται ένα παράκτιο έργο εφαρμόζεται και διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης.

    Εάν λοιπόν ένα έργο εκτελείται εντός ζώνης λιμένα εφαρμογής μπορεί να  τυγχάνουν τα άρθρα 18 ή 24 του ν. 2971/2001 (εάν πρόκειται για χώρο αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου) ή το άρθρο 46 του ν. 4150/2013 (εφόσον πρόκειται για χώρο αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένα A.E.), ενώ εάν ένα έργο εκτελείται σε χώρο εκτός ζώνης λιμένα (σε αιγιαλό-παραλία), τότε εφαρμόζονται, αναλόγως την περίπτωση, τα άρθρα 12 ,14 ή άλλα ειδικότερα άρθρα του ν. 2971/2001.

    Εάν, ωστόσο, ένα παράκτιο έργο κατασκευαστεί παράνομα σε χώρο αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας και ζώνης λιμένα, τότε τα άρθρα 27 και 29 του ν. 2971/2001, προβλέπουν τη λήψη διοικητικών μέτρων και την επιβολή κυρώσεων στους υπαιτίους από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και τη Λιμενική Αρχή, αντίστοιχα.

     

    αποκατάσταση

    Προκειμένου, λοιπόν, τα στελέχη των Λιμενικών Αρχών ελέγξουν τη νομιμότητα ενός εκτελούμενου ή ήδη εκτελεσθέντος έργου, θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουν τις άδειες-εγκρίσεις-γνώμες που απαιτούνται να εκδοθούν προ της εκτέλεσής του.
      
    Στην ακόλουθη παρουσίαση περιλαμβάνεται η διαδικασία αδειοδότησης των συνηθέστερων έργων που απαντώνται, και τα διοικητικά μέτρα-κυρώσεις που εκδίδονται-επιβάλλονται.      

    Στη συνέχεια καλείστε να απαντήσετε σε ερωτήσεις κατανόησης ενότητας

  • 3. Διαδικασία Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων

    Εάν τα κλιμάκια περιπολιών των Λιμενικών Αρχών διαπιστώσουν, κατά τη διενέργεια εκτάκτων ή τακτικών αστυνομικών περιπολιών επί της ακτογραμμής,  αλλοιώσεις περιβάλλοντος ή νέα έργα- επεμβάσεις στην περιοχή του αιγιαλού, της παραλίας, της θάλασσας, της χερσαίας ζώνης λιμένος και εξομοιούμενων χώρων, ελέγχουν, κατ’ αρχήν, την ύπαρξη αδειοδότησης για τα υπόψη έργα-παρεμβάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι οι γενόμενες ή εκτελούμενες παρεμβάσεις συντελέστηκαν ή εκτελούνται χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εξεδόθη κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, τα εντεταλμένα στελέχη προβαίνουν σε μια σειρά ενεργειών, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 01/2019 Εγκύκλιο ΔΛΑ (αρ. πρ. 2131.24/26738/11-04-2019, με ΑΔΑ: Ω8Α74653ΠΩ-Ο44)


     Περιπολία
     
    Η ακόλουθη παρουσίαση συγκεντρώνει και αποτυπώνει περιληπτικά τις κάτωθι υποενότητες:
    ·  Διαπίστωση παράνομου έργου - ενέργειες Λιμενικών Αρχών
    ·  Σύνταξη έκθεσης αυτοψίας
    ·  Βεβαίωση παράβασης - κλήση σε απολογία
    ·  Υπολογισμός ύψους προστίμου με χρήση αλγορίθμου
    ·  Παραδείγματα υπολογισμού

    Στη συνέχεια ακολουθεί άσκηση αυτοαξιολόγησης.


  • Αξιολόγηση Επιμορφωτικού Προγράμματος

    Εφόσον βρίσκεστε στην ενότητα αυτή, σημαίνει ότι έχετε σχεδόν ολοκληρώσει το παρόν σεμινάριο, οπότε συγχαρητήρια για αυτό!

    Με σκοπό, ωστόσο την περαιτέρω ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της παρούσας εκπαιδευτικής παρέμβασης, παρακαλούμε για τη συμπλήρωση του συνημμένου ερωτηματολογίου για την αξιολόγησή της.




    Στην τελευταία θέση των ερωτήσεων αξιολόγησης, επαναλαμβάνεται η ερώτηση κρίσεως της Εισαγωγικής Ενότητας, αναφορικά με τον εκτιμώμενο βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου μετά, ωστόσο, την παρακολούθηση του προγράμματος. Επιτυχία για εμένα, θα είναι να κατέβηκε, έστω και κατά έναν βαθμό, η δυσκολία του αντικειμένου για εσάς.


    Αυτονόητο είναι ότι είμαι στη διάθεση σας για σχετικά θέματα που σας απασχολούν,.

    Εύχομαι να έχετε καλές και δημιουργικές εκπαιδεύσεις!!

    Με εκτίμηση,

    Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (Τ)

    ΝΑΣΚΟΥΔΑΚΗΣ Ηλίας