Πράξεις Τακτοποίησης Οικοπέδων

1. Πράξη τακτοποίησης

Η πράξη τακτοποίησης είναι η διοικητική πράξη με την οποία πραγματοποιείται, κατά εφαρμογή των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων η τακτοποίηση των οικοπέδων προκειμένου αυτά να αποκτήσουν κατάλληλες διαστάσεις και σχήμα ώστε να θεωρηθούν άρτια και οικοδομήσιμα.

Σύμφωνα με τους ορισμούς, που δίδονται στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (Γ.Ο.Κ./1985-2000, άρθρα 6 και 24) άρτιο είναι το οικόπεδο, που πληροί τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου κατά τον κανόνα ή κατά την παρέκκλιση, τα οποία καθορίζονται στην περιοχή ενώ οικοδομήσιμο είναι ένα άρτιο οικόπεδο, όταν και τα όμορα οικόπεδα είναι και αυτά άρτια ή όταν η δόμησή του δεν παρεμποδίζει την τακτοποίηση των γειτονικών οικοπέδων.

Συνεπώς ο αρχικός έλεγχος, που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι εάν το οικόπεδο πληροί τα ελάχιστα όρια αρτιότητας, που ισχύουν στην περιοχή. Σε πρώτο στάδιο εξετάζονται το πρόσωπο και το εμβαδόν, που ισχύουν κατά τον κανόνα και στη συνέχεια αυτά, που ισχύουν κατά την παρέκκλιση. Τονίζεται ότι η αρτιότητα κατά την παρέκκλιση εμπεριέχει πάντοτε την προϋπόθεση για την ημερομηνία δημιουργίας του οικοπέδου, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί εάν πληροίται και αυτή. Πρέπει δηλαδή ο ΑΤΜ να μελετήσει τα συμβόλαια και τους τίτλους ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να διερευνήσει εάν το οικόπεδο είχε το απαιτούμενο πρόσωπο και εμβαδόν κατά την ημερομηνία, που προβλέπεται από τα ελάχιστα όρια αρτιότητας κατά την παρέκκλιση για την περιοχή. Στην περίπτωση, που το οικόπεδο δεν είναι άρτιο ούτε κατά τον κανόνα ούτε κατά την παρέκκλιση τότε χρήζει τακτοποίησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τους τρόπους, που θα αναλυθούν παρακάτω. Σημειώνεται ότι και η προσκύρωση αποτελεί τακτοποίηση των οικοπέδων.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ο αντίστοιχος έλεγχος για τα όμορα οικόπεδα. Εάν το οικόπεδό μας είναι άρτιο, με τον έλεγχο αυτό θα διαπιστωθεί εάν και τα όμορά του είναι άρτια δηλαδή εάν το οικόπεδο που μας ενδιαφέρει είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Εάν όμως το οικόπεδό μας είναι μη άρτιο ή άρτιο και μη οικοδομήσιμο με τον έλεγχο αυτό θα διαπιστωθεί τυχόν δυνατότητα τακτοποίησής του με τα όμορα εφαρμόζοντας τις νομοθετικές διατάξεις, που θα αναλυθούν παρακάτω (π.χ. δημιουργία επίκοινης ιδιοκτησίας – άρτιας κατά τον κανόνα – με τη συνένωση παρακείμενων μη άρτιων οικοπέδων).

Συνεπώς τα μη άρτια ή τα άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα χρήζουν πράξης τακτοποίησης, η οποία συντάσσεται από την αρμόδια για την περιοχή Πολεοδομική Υπηρεσία και κυρώνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη. Στις πράξεις τακτοποίησης διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

1.     Η σύνταξη πράξης τακτοποίησης αρτίων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων.

2.     Η σύνταξη πράξης τακτοποίησης μη αρτίων οικοπέδωνπροσκύρωση αποτελεί τακτοποίηση).

3.     Η σύνταξη πρωτοκόλλου αδυνάτου σύνταξης πράξης τακτοποίησης (Π.Α.Σ.Π.)