Περιγραφή θέματος

  • Εισαγωγή Μαθήματος

    Ένα σύννεφο από λέξεις που σχετίζονται με την έννοια της Εταιρικής Κοινωικής Ευθύνης

    Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) αφορά στην οικειοθελή ενσωμάτωση στην καθημερινή δραστηριότητα επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων, που υπερβαίνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου επιβεβλημένες υποχρεώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Κ.Ε. καλύπτει ποικίλους τομείς δραστηριότητας: τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» (ιδίως τις νέες δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας, τη νεολαία, την τοπική ανάπτυξη), τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με την Ε.Κ.Ε. (τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους δημόσιους φορείς) και τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες προμήθειες. 

    Το επιμορφωτικό Πρόγραμμα προκύπτει από την ανάγκη διάχυσης/εμπέδωσης της έννοιας της ΕΚΕ  και της υποστήριξης των στελεχών του δημόσιου τομέα προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να συμβάλουν, αφενός, στην ανάπτυξη πρακτικών κοινωνικής υπευθυνότητας στο πλαίσιο δράσης των φορέων τους, αφετέρου στην ορθολογική αξιοποίηση της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων για την ενίσχυση στόχων δημόσιας πολιτικής (με έμφαση στον στόχο της κοινωνικής συνοχής).

    Στόχος του Προγράμματος είναι η κατανόηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή Κοινωνικής Υπευθυνότητας, η σημασία της ανάπτυξης και εφαρμογής της στη δημόσια διοίκηση όπως και ο ρόλος που δύναται να έχει για την επίτευξη της ευθυγράμμισης στόχων, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Το πρόγραμμα δομείται σε τρεις βασικές ενότητες και ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες. Εκτιμώμενος χρόνος μελέτης είναι 2 ώρες/εβδομάδα. 


  • Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

    Στην ενότητα αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να 

    • Κατανοήσουμε την έννοια της Ε.Κ.Ε., την εξέλιξή της και τη σχέση της με τη Αειφόρο Ανάπτυξη
    • Αντιληφθούμε τα πεδία εφαρμογής της και τις αρχές που τη διέπουν
    • Αναγνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με τα πρότυπα και τις πρωτοβουλίες Ε.Κ.Ε.


  • Ο ρόλος του Δημόσιου Τομέα στην ενσωμάτωση και την προώθηση της Ε.Κ.Ε.

    Στην ενότητα αυτή θα διακρίνουμε τη σημασία της εφαρμογής της Ε.Κ.Ε. στη δημόσια διοίκηση και θα ενημερωθούμε  για τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Σχέδια Ε.Κ.Ε.

  • Βασικές Αρχές Εφαρμογής Ε.Κ.Ε.

    Στην ενότητα αυτή θα αναδείξουμε  δύο βασικές παραμέτρους της Ε.Κ.Ε. 

    1. Το Διάλογο με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη και
    2. Τον προσδιορισμό Ουσιαστικών Θεμάτων

  • Πιστοποίηση Γνώσεων