Περιγραφή θέματος

  • ΠΡΟΛΟΓΟΣ

    Σκοπός της εν λόγω εκπαίδευσης είναι να παρουσιάσει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του διεθνούς και εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας, μέσα από την επί μέρους εξέταση και ερμηνεία των φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις πολιτικών προστασίας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στη βάση αυτή, αναλύεται η οργανωτική δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Πολικής Προστασίας, ενώ περιγράφεται ο ειδικός ρόλος του Π.Σ. ως επιχειρησιακός βραχίονας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.






  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Μέσα από την ιστορική καταγραφή καταστρεπτικών γεγονότων, που αντιμετωπίστηκαν άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο επιτυχημένα, η διεθνής κοινότητα αντιλήφθηκε αφενός ότι μια καταστροφή μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει τις συστημικές δυνατότητες μιας χώρας στο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της, αφετέρου την ιστορική ανάγκη μιας διεθνούς δράσης ομάδων και οργάνων που θα ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστροφές, που δύναται να πλήξουν οποιαδήποτε κοινότητα παγκοσμίως.

    Η παρούσα εκπαίδευση, προσεγγίζει και αναδεικνύει τις συστημικές προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας στην ενίσχυση του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας, με τους Διεθνείς Οργανισμούς να έχουν ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και εφαρμογή τους και τα εθνικά συστήματα εξίσου καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή ενσωμάτωση και εμπέδωση του στοιχείου της ασφάλειας, μέσω των υιοθετούμενων κρατικών πολιτικών.



  • ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

  • Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • ΣΥΝΟΨΗ

    Στη συγκεκριμενη θεματική ενότητα  επιχειρείται η αποκωδικοποίηση του τρόπου που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα τα καταστροφικά γεγονότα μέσω του «οικοδομήματος των πολιτικών προστασίας», αλλά και η ερμηνεία της ανακύπτουσας νέας φιλοσοφίας πολιτικών προστασίας προς το 2050.