Βασικές Εννοείς στην «MyData»

Στην σελίδα αυτη θα δούμε τις βασικές έννοιες του προγράμματος MyData 

b

α) «Σύνοψη παραστατικού»

Ως «Σύνοψη παραστατικού» νοούνται τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών), όπως προβλέπεται στο Παράρτημα της Α.1138/2020 

Β) “Αντικριζόμενα” και “Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά”

Αντικριζόμενα είναι τα Παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Εκδότη και του Λήπτη για συναλλαγές ημεδαπής / αλλοδαπής π.χ. συναλλαγές χονδρικής (Β2Β). Περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές με το Δημόσιο (B2G).

Μη Αντικριζόμενα είναι τα Παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης μόνο του Εκδότη (συναλλαγές λιανικής ημεδαπής / αλλοδαπής - B2C). 

γ) «Πιστοποίηση Καταχώρησης» - «Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.)» [ « Αριθμός Πρωτοκόλλου» )

Ως «Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.)» νοείται ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε έγκυρη διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.

Μορφή M.ΑΡ.Κ. : 400000019198289

δ) Αναγνωριστικό Παραστατικού (UID)

Το Αναγνωριστικό Παραστατικού (ID) προσδιορίζει κάθε παραστατικό που εκδίδεται από επιχειρήσεις και αποτελείται από το συνδυασμό των παρακάτω στοιχείων με συγκεκριμένους κανόνες συμπλήρωσης και περιέχονται σε κάθε παραστατικό συναλλαγής: ΑΦΜ Εκδότη/Ημερομηνία Έκδοσης / Αριθμός Εγκατάστασης στο Μητρώο του Taxis/ Τύπος Παραστατικού / Σειρά/ ΑΑ

ε) Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Ως «Χαρακτηρισμός Συναλλαγών» νοείται η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης.

Οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν Χαρακτηρισμό Συναλλαγών για τα Παραστατικά που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει.

Σκοπός του Χαρακτηρισμού είναι η ορθή λογιστική απεικόνιση [ Ταξινόμηση ] των συναλλαγών στα Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Ο Χαρακτηρισμός των Εσόδων μπορεί να γίνεται:

- είτε κατά τη διαβίβαση της Σύνοψης του Παραστατικού

- είτε εκ των υστέρων.

Με κάθε επιτυχημένη ηλεκτρονική διαβίβαση των τυποποιημένων δεδομένων παραστατικών των υπόχρεων Επιχειρήσεων, η πλατφόρμα myDATA χορηγεί σε αυτά Μοναδικό Αριθμό ΚΑταχώρησης - ΜΑΡΚ και ενημερώνει αυτοματοποιημένα σε επίπεδο εσόδων – εξόδων τις Στήλες του Αναλυτικού Βιβλίου για κάθε Επιχείρηση.


Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 14 Οκτώβριος 2021, 3:17 μμ