Περιγραφή εβδομάδας

  • Γενικά

    Αντικειμενικοί στόχοι μαθήματος: Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στις έννοιες και το περιεχόμενο της Χρηματοοικονομικής επιστήμης. Βασικός σκοπός του μαθήματος αποτελεί η εκμάθηση βασικών εργαλείων και τεχνικών, που είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.


    Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα - μαθησιακοί στόχοι. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο εκπαιδευόμενος αναμένεται να γνωρίζει:

    • τη σημασία της Χρηματοοικονομικής επιστήμης για τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών μονάδων

    • τους λόγους για τη χρησιμοποίηση των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών

    • τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

    • τα βασικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και αγορές

    • τις εναλλακτικές εταιρικές μορφές για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

    • τον πρωταρχικό στόχο κάθε επιχείρησης και ζητήματα που περιπλέκουν την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου

    • τη χρονική αξία του χρήματος

    • τη δομή των δανείων και των αποταμιευτικών προγραμμάτων

    • την προσέγγιση για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

    • τα χαρακτηριστικά των κοινών και προνομιούχων μετοχών

    • τους τρόπους αποτίμησης των κοινών και προνομιούχων μετοχών

  • Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική

    Έννοια και περιεχόμενο της Χρηματοοικονομικής επιστήμης. Οι βασικοί τομείς της Χρηματοοικονομικής επιστήμης. Η διεθνής διάσταση των Χρηματοοικονομικών. Χρηματοπιστωτικά προϊόντα και αγορές. Χρεόγραφα βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού. Χρηματοπιστωτικές αγορές.

  • Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

    Παθητική διαχείριση χαρτοφυλακίου είναι η επενδυτική στρατηγική κατά την οποία ο επενδυτής: ακολουθεί πιστά τις κινήσεις ενός χαρτοφυλακίου αναφοράς ή αγοράζει χρεόγραφα και η διακράτηση τους γίνεται είτε για απεριόριστο χρόνο είτε μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (yield to maturity) οπότε αυτά δεν αποτιμώνται και κατά συνέπεια δεν υπόκεινται στον κίνδυνο μη πραγματοποιηθεισών ζημιών που παρουσιάζονται στα αποτελέσματα χρήσεως. Με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνονται λιγότεροι κίνδυνοι αλλά και δεν αναμένονται μεγάλες αποδόσεις.

  • Χρηματοπιστωτικά Μέσα

    Τα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται, όπως είδαμε στο δεύτερο κεφάλαιο, για την πραγματοποίηση των έμμεσων ή χρηματοοικονομικών, όπως ονομάζονται διαφορετικά, επενδύσεων. Οι άμεσες επενδύσεις είναι αυτές που κατευθύνονται στην αγορά παραγωγικών συντελεστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση για να προωθήσουν νέες επενδύσεις και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση και οι δήμοι χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις δαπάνες τους για την εκπαίδευση, την υγεία, την άμυνα, τη δημιουργία υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, έργα αποχέτευσης κ.λπ.). Τη χρηματοδότηση αυτή μπορούν να την αντλήσουν οι άμεσοι επενδυτές με δύο τρόπους: παίρνοντας ένα κλασικό τραπεζικό δάνειο ή εκδίδοντας ένα χρηματοπιστωτικό μέσο, που θα το αγοράσουν οι ιδιώτες, κάποιες άλλες εταιρείες ή χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ή οι ίδιες οι τράπεζες. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για έμμεση ή για τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ στη δεύτερη για άμεση. Και αυτό γιατί στην πρώτη περίπτωση, μεταξύ του δανειστή (καταθέτη) και του δανειοδοτουμένου  παρεμβάλλεται ένας ενδιάμεσος, η τράπεζα. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση, ο δανειστής και ο δανειζόμενος έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους. Στην πρώτη περίπτωση, ο δανεισμός γίνεται μέσω της τραπεζικής αγοράς, ενώ στη δεύτερη, μέσω των αγορών (της χρηματαγοράς και της κεφαλαιαγοράς). Στην πρώτη περίπτωση, ο δανεισμός παίρνει τη μορφή ενός τραπεζικού λογαριασμού, ενώ στη δεύτερη παίρνει τη μορφή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου. 

  • Ομόλογα και αγορές χρήματος

    Τα χαρακτηριστικά των Ομολόγων: 

    1) Ονοµαστική Τιµή (Nominal Price): Η τιµή του οµολόγου κατά την έκδοσή του στην πρωτογενή αγορά. Αυτή ορίζεται πάντα στο 100 (εξαίρεση τα

    zero coupon).

    2) Τρέχουσα Τιµή ( Market Price): Η τιµή ενός οµολόγου στην δευτερογενή αγορά που µεταβάλλεται συνεχώς υποκείµενη στο νόµο της προσφοράς

    και ζήτησης. Κατά τη λήξη είναι ίδια µε την ονοµαστική τιµή του.

    3) Τοκοµερίδιο (Coupon): Το ονοµαστικό ποσό που είναι πληρωτέο στον κάτοχο ενός οµολόγου µε βάση το επιτόκιο έκδοσης του. Ένα οµόλογο

    που εκδίδεται µε 5% επιτόκιο και ονοµαστική τιµή 100 ευρώ θα αποφέρει 5 ευρώ ετησίως.

    4) Λήξη (Maturity): Η ηµεροµηνία κατά την οποία ο εκδότης ενός οµολόγου υποχρεούται να καταβάλει την αποπληρωµή του κεφαλαίου του.