Περιγραφή θέματος

  • ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Σκοπός του μαθήματος

    Η παροχή των απαραίτητων γνώσεων και τεχνικών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την επαφή με τα τρόφιμα, τόσο όταν αυτό συμβαίνει κατά την εργασία σας σε κλάδους που έχουν σχέση με το χειρισμό τροφίμων όσο και στην καθημερινότητα σας.

    Εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος

    Με την ολοκλήρωση του μαθήματος θα είστε σε θέση να:

    1. Γνωρίζετε τους τρόπους ορθού χειρισμού των τροφίμων,

    2. Διακρίνετε τους κινδύνους των τροφίμων και τις περιπτώσεις επιμόλυνσης των τροφίμων και

    3. Εφαρμόζετε τους Βασικούς Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων.

    Δομή του μαθήματος

    Το μάθημα διαρθρώνεται σε (2) δύο κεφάλαια. Το 1ο κεφάλαιο αφορά στους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων. Επιπλέον, αναλύει τους κινδύνους που προκύπτουν από την μη τήρηση ορθών διαδικασιών διατήρησης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Το 2ο κεφάλαιο, μέσω ενός παραδείγματος εστιατορίου, προσπαθεί να δείξει το πως εφαρμόζονται στην πράξη οι κανόνες που ορίζονται για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων. Μέσω του παραδείγματος αναδεικνύονται οι διαδικασίες εφαρμογής του Συστήματος Αυτοελέγχου Επιχειρήσεων (HACCP) από τους όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τον ρόλο τους.

    Με την ολοκλήρωση της μελέτης του εκπαιδευτικού υλικού, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε την “Αξιολόγηση”, η οποία αποτελείται από 20 ερωτήσεις.


  • ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ......

  • Βιβλιογραφία

    Aμβροσιάδης, L, (2005): Εφαρμογή και έλεγχος του συστήματος HACCP. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία. Θεσσαλονίκη 2005


    Αρβανιτογιάννης, I., Σάνδρου, Δ., Κούρτης, Λ. (2001): Ασφάλεια τροφίμων. Εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. University Studio Press. Θεσσαλονίκη.

    Bauman, Η. (1990): “ HACCP: Concept, Development and Application”. Food Technology.
     
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ 1416: Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων - Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP).
     
    ΕΣΥΕ (2004): Ετήσια Γεωργικά Στατιστικά Στοιχεία έτους 2004. http://vvww.statistics.gr 

    ΕΦΕΤ(μη χρονολογημένο): “ Νέοι Κανονισμοί Τροφίμων ”, Εγκύκλιος, www.efet.gr.