Εισαγωγή 

Η Εταιρική Υπευθυνότητα ή Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) αφορά στην οικειοθελή ενσωμάτωση στην καθημερινή δραστηριότητα επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων, που υπερβαίνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου επιβεβλημένες υποχρεώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Κ.Ε. καλύπτει ποικίλους τομείς δραστηριότητας: τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» (ιδίως τις νέες δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας, τη νεολαία, την τοπική ανάπτυξη), τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με την Ε.Κ.Ε. (τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους δημόσιους φορείς) και τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες προμήθειες.

Το σηγκεκριμένο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα προκύπτει από την ανάγκη διάχυσης/εμπέδωσης της έννοιας της ΕΚΕ  και της υποστήριξης των στελεχών του δημόσιου τομέα προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να συμβάλουν, αφενός, στην ανάπτυξη πρακτικών κοινωνικής υπευθυνότητας στο πλαίσιο δράσης των φορέων τους, αφετέρου στην ορθολογική αξιοποίηση της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων για την ενίσχυση στόχων δημόσιας πολιτικής (με έμφαση στον στόχο της κοινωνικής συνοχής).

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα επίσης θα βοηθήσει στο να εμπνεύσει νέες κατευθύνσεις και στρατηγικές  βελτίωσης των δημόσιων στόχων όπως για παράδειγμα στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, στον εξορθολογισμό του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών και στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς, όπως και στην ποιότητα των εγχώριων επενδύσεων μέσω των δημόσιων συμβάσεων-προμηθειών. Επίσης, θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη όπως για παράδειγμα η δημιουργία συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση του εθνικού βιοτικού επιπέδου.