Topic outline

  • General

  • Εισαγωγή

    Στόχος του προγράμματος είναι να εξεταστούν οι μέθοδοι που δύναται να χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της ενέργειας, κατά την λειτουργία των κτηρίων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι διεθνείς και Ευρωπαϊκοί στόχοι, για την μείωση της καταναλισκόμενης στα κτήρια, ενέργειας, καθώς και την μείωση της έκλυσης επιβλαβών για το περιβάλλον, αερίων, εξασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη, επιβάλλουν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες εκ μέρους της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


  • Διαχείριση της ενέργειας στα δημόσια κτήρια

  • Ανάπτυξη και Περιβάλλον

    Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη η αναφερόμενη και συνδεόμενη με την οικονομική ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της οποίας, σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα. Ως πρώτιστο μέλημα για την αειφορία καθίσταται, η μεγιστοποίηση απολαβής προϊόντων από το περιβάλλον χωρίς όμως να προκαλείται διακοπή της φυσικής παραγωγής των προϊόντων αυτών, σε ποσότητα ικανοποιητική και στο μέλλον. Προϋπόθεση στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η ανάπτυξη παραγωγικών δομών της οικονομίας, συγχρόνως με την υλοποίηση υποδομών και στην κατεύθυνση της υπεύθυνης και ευαίσθητης στάσης έναντι του φυσικού περιβάλλοντος και των οικολογικών προβλημάτων. Με τον όρο βιωσιμότητα, νοείται η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με μικρότερο ρυθμό, συγκριτικά με τον ρυθμό με τον οποίο ανανεώνονται οι συγκεκριμένοι πόροι, ενώ σε διαφορετική περίπτωση σημειώνεται περιβαλλοντική υποβάθμιση με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτής, την ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος για στήριξη της ανθρώπινης ζωής.

  • Δημόσια κτήρια και ενεργειακός έλεγχος

    Παρουσίαση του κτηριακού αποθέματος στον Ελλαδικό χώρο και περιγραφή της ενεργειακής κατάστασης των δημοσίων κτηρίων

  • Μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων

    Ανάπτυξη των μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογική χρήση δημόσιων κτηρίων, σε υφιστάμενα κτήρια.

  • Νομοθετικό πλαίσιο

    Ανάπτυξη νομοθεσίας σχετικά με την εξοικονόμηση της ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα

  • Έρευνα για την ορθολογική χρήση της ενέργειας στα δημόσια κτήρια

  • Ενεργειακή κατάταξη κτηρίου - Ενεργειακό πιστοποιητικό

  • Παρεμβάσεις στα δημόσια κτήρια

  • Συμπεράσματα για τα δημόσια κτήρια

    Το επιμορφωτικό πρόγραμμα διερεύνησε τις ανάγκες και τις δυνατότητες, εφαρμογής μεθόδων, ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης της καταναλισκόμενης ενέργειας, στα κτήρια του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    Ο στόχος των κατευθύνσεων ενεργειακής αναβάθμισης των ως άνω κτηρίων, είναι η εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα, η προσπάθεια μείωσης της χρήσης των υγρών υδρογονανθράκων με την αντίστοιχη αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτέλεσμα της επίτευξης του τιθέμενου στόχου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των εκλυόμενων αέριων ρύπων, ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Τα υφιστάμενα κτήρια της χώρας, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άνω της τριακονταετίας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κτηρίων του έτους 2011, το ποσοστό των κτηρίων που έχει κτιστεί πριν το έτος 1970, είναι 41,2% του συνόλου των κτηρίων, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν κτιστεί μεταξύ των ετών 1971 και 1980, είναι 17,2%.

    Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα πως τα κτήρια του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ως μέρος του συνόλου των κτηρίων της χώρας, δεδομένου του χρόνου κατασκευής τους, χρειάζονται ουσιαστικές και ριζικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μετατραπούν σε κτήρια λιγότερο ενεργοβόρα, φιλικά προς το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας συγχρόνως τις επιθυμητές συνθήκες άνεσης, για τους εργαζομένους σε αυτά αλλά και για τους πολίτες που τα επισκέπτονται.


  • Topic 11

    • Εκτός προγράμματος