Γενικά

Το πιστοποιημένο σεμινάριο "Θέματα Καταπολέμησης Ζωοανθρωπονόσων", είναι ένα σεμινάριο 21 ωρών που διοργανώνεται από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΙΝΕΠ.

Ομάδα-Στόχος

Κρατικοί κτηνίατροι και άλλοι επαγγελαμτίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές κλπ)

Στόχος μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η εκπαίδευση των κρατικών κτηνιάτρων, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας, σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (Ζωοανθρωπονόσοι).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των υπάλληλων που ανήκουν στην ομάδα-στόχο σχετικά με την εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων Καταπολέμησης και Εκρίζωσης  Ζωοανθρωπονόσων, καθώς και την αποτελεσματική διερεύνηση των κρουσμάτων τροφιμοφενών λοιμώξεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας . Αναλυτικότερα η εκπαίδευση στοχεύει:

α) στην εμπέδωση της Ενωσιακής και της Εθνικής σχετικής νομοθεσίας,

β) στην ανάλυση επιδημιολογικών στατιστικών στοιχείων και πρακτική στην επιδημιολογική διερεύνηση,

γ) στην εκπαίδευση σε τεχνικές λεπτομέρειες ορθής εφαρμογής των προγραμμάτων με τη χρήση οπτικοακουστικών μεθόδων και επίδειξη,

δ) στην ορθή συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και την έγκαιρη αποστολή τους στην Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία,

ε) στην τεκμηρίωση και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και

στ) στην κατανόηση της διαδικασίας διερεύνησης επιδημιών σχετιζόμενων με τις ζωοανθρωπόσους και στην πρακτική εκπαίδευση σε τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας  που ακολουθείται κατά την επιδημιολογική διερεύνηση.

Οι ανωτέρω θεματικές ενότητες εκτιμάται ότι προσφέρουν στους κτηνίατρους που απασχολούνται με την εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης των ζωοανθρωπονόσων τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και συμβάλλουν στην επιτυχία των προγραμμάτων και στην εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Επίσης, θα συμβάλλουν στην άνοδο του επιπέδου της υγιεινής και της ασφάλειας τροφίμων στη χώρα, στη μείωση των κρουσμάτων στους ανθρώπους (φυματίωση, μελιταίος πυρετός, λύσσα, σαλμονελλώσεις κά) καθώς και στην αποτελεσματικότερη διερεύνηση των επιδημιών που οφείλονται σε ζωονόσους.

Θεματικές ενότητες

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες.

Η εικόνα " Θεματικές Ενότητες και Ωρολόγιο Πρόγραμμα" περιλαμβάνει τα μαθήματα ανά θεματική εν'οτητα και τις ώρες που αυτά θα καλύψουν.

Άσκηση του προγράμματος

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα προβλέπειτην εκπόνηση μιας άσκησης που περιλαμβάνει τη μελέτη μιας περίπτωσης. Μπορείτε να επιλέξετε  μία από τις τρεις μελέτες περιπτώσεων που έχουν αναρτηθεί στην ενότητα "Εκπαιδευτικό Υλικό". Κ'αθε μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει ένα σενάριο και καλείστε στη συνέχεια να απαντήσετε σε μία σειρά ερωτήσεων τεκμηρι'ωνπντας τις απαντήσεις σας.

Η  άσκηση θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι την  λήξη του σεμιναρίου στους διδάσκοντες. 'Οσοι δεν παραδώσουν την άσκηση θα αποκλείονται από τις Εξετάσεις Πιστοποίησης και θα δικαιούνται μόνο Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αξιολόγηση του προγράμματος

Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Όσοι απαντήσουν σωστά στο 80% των ερωτήσεων θα δικαιούνται να πάρουν τη Βεβαίωση Πιστοποίησης. Το παραπάνω ισχύει μόνο για τους συμμετέχοντες που θα παραδώσουν την άσκηση μέχρι τη λήξη του σεμιναρίου.